berg in beeld

 


PROFIEL
REGIE + CAMERA
REGIE
CAMERA

PROJECTEN

RECENSIES

ACTUEEL
CV
CONTACT

ENGLISH

Oktober 2016
Samen met Djoeke Veeninga en Jeroen Visser maakten we de documentaire Adieu à G.
Een portret over conceptueel kunstenaar Ger van Elk. (1941- 2014)
De film nadert zijn afronding en zal in 2017 worden uitgezonden bij het Uur van de Wolf van de NTR.

We begonnen te filmen in juni 2013. Samen met Ger van Elk reisden we af naar Venetië en filmden we hoe een van zijn werken ‘Replacement Piece’ een plek kreeg in de monumentale 17e eeuwse vloer van het palazzo van de Fondazione Prada. Het werk maakt onderdeel uit van een reconstructie van de tentoonstelling When Attitudes Become Form, een legendarisch geworden tentoonstelling in de Kunsthalle in Bern in 1969.


Bij thuiskomst in Amsterdam filmden we door, maar niet lang daarna werd Ger ziek. Hij overleed in 2014.
We konden de vrijheid van zijn geest en fantasie niet langer vastleggen, maar hebben wel, naast ander archiefmateriaal, kunnen putten uit het gefilmde materiaal van Jeroen Visser die zijn lange scheppende leven veelvuldig in beeld heeft gebracht. Daarnaast filmden we een aantal mensen die dichtbij Ger stonden.


Met een mengeling van trots en weemoed kijk ik terug op een bijzonder maakproces met mijn filmvrienden Djoeke Veeninga en Jeroen Visser. Trots op ons team, waarmee we de film ondanks het ons ontvallen van de hoofdpersoon hebben kunnen afmaken. Weemoed omdat het besef dat Ger niet meer bij ons is bij elke viewing van de film hard binnenkomt. Maar zijn conceptuele geest leeft voort, mede dankzij dit document en eerbetoon.
2015:

Zondag 1 maart neemt Clive Stafford Smith ons mee naar Dorset in Zuidwest Engeland.Mensenrechten advocaat Clive Stafford Smith, bekend van zijn strijd tegen de doodstraf in Amerika, woont in een klein dorp in Dorset. Met hetzelfde enthousiasme waarmee hij gevangenen uit Guantanamo Bay probeert te krijgen, stort hij zich op de verdediging van het lieflijke plattelandsleven dat bedreigd wordt door tweede huisbezitters en projectontwikkelaars.
In zijn dorp Symondsbury staat op het monument ter ere van de gevallenen in WOI, dat zij nooit vergeten zullen worden. Inmiddels allang vergeten, vraagt hij zich af: wie zijn ze? Wat maakt dat Groot Brittannië telkens ten oorlog trekt, nog altijd?

Een vurig pleidooi tegen oorlog en wraak met veel humor en lichtheid gebracht.

VPRO, NPO 2, 20.15 uur
2014:


De brief van de BurgemeesterDe bewoners van het krimpdorp Finsterwolde in Groningen reageren verbaasd als hun burgemeester plots een beroep op hen doet en vraagt om de problemen met elkaar op te lossen. “Het is hier wel een dikke teringzooi, maar de laatste tijd is het juist rustig”, zegt een bewoonster van de Middenweg.
Finsterwolde is een typisch krimpdorp: werk, winkels en jongeren verhuizen naar de stad. De achterblijvende bewoners zien hun leefomgeving achteruit gaan.
De Brief van de Burgemeester is een portret van een onrustige straat in een dorp waar allerlei problemen sluimeren die aangepakt moeten worden, zoals ruzies, vervuiling en vereenzaming. Maar iedereen is erg op zichzelf en heeft geen zin in de rotzooi van de ander.
De burgemeester vraagt de bewoners om met een Eigen Kracht-conferentie de problemen zelf aan te pakken. De bewoners beginnen met frisse tegenzin. Maar dan pakt alles anders uit dan de autoriteiten hadden verwacht…

In Finsterwolde gebeurde hoegenaamd niets, en tegelijk heel veel. Daarmee was het, kortom, een oer-Hollands plattelandsleven zoals dat opstijgt uit films van Alex van Warmerdam. De vrolijke, Fellini-achtige hoempawalsjes verhoogden het contrast met de uitzichtloze aanblik van een kleine gemeenschap.
(Volkskrant, Jan-Pierre Geelen)


Mooie film, ook door het betoverende chanson in dialect over Finsterwolde op de geluidsband, gezingzegd door de intrigerende Arnold Veeman.
(NRC, Hans Beerekamp)


Zelden zulke mooie en hilarische reality gezien. (...) En dat alles gedrenkt in dat gelaten Oost-Groningse dialect, Ede Staal achtige melancholie ( ‘ach Finsterwolde’, zingt Arnold Veeman, ‘onnoemelijk mooi’) en weemoedig stemmende sfeerbeelden. Een pluim voor maakster Marlou van den Berge. Ze staat overduidelijk in haar eigen kracht!

Trouw, Willem Pekelder

Met dank aan:

de bewoners van de Middenweg en omgeving Camera en Regie: Marlou van den Berge
Geluid: Menno Euwe, Mike van der Sluijs, Cala van der Meijs
Montage: Erik Disselhoff
Muziek: Arnold Veeman
Geluidsnabewerking: Alex Booy
Uitvoerend Producent: Marty de Jong
Producent: Paul de Bont
Produktie NCRV: Yolande van der Blij, Ellen Imhof
EIndredaktie NCRV: Jelle Peter de Ruiter

Lengte: 55’

Links:
www.dokument.ncrv.nl
www.pauldebontproducties.nl
www.eigen-kracht.nl
Het leven begint bij 18

NCRV 2Doc: maandag 3 februari Ned 2, 21.00 uur
Elk jaar bereiken rond de zesduizend jongeren met een licht verstandelijke beperking de leeftijd van 18 jaar. Vanaf die dag zijn ze volwassen en mogen zij zelf beslissen of ze hulp willen of niet. Het leven begint bij 18 is een filmportret van Hyba. Zij zwerft sinds het verlaten van de zorginstelling op haar 18e verjaardag door Nederland en denkt dat iemand haar een huis en geld gaat geven. Maar in werkelijkheid gooit ze overal haar eigen glazen in. Ze wil graag volwassen zijn en op eigen benen staan, maar heeft geen idee hoe dat moet...

Camera en regie: Marlou van den Berge
Geluid: Menno Euwe, Mike van der Sluijs, Charles Kersten
Montage: Hinne Brouwer
Geluidsnabewerking: Alex Booy
Postproductie: Marty de Jong
Producent: Paul de Bont Producties
Producer NCRV: Yolande van der Blij
Eindredactie NCRV: Jelle Peter de Ruiter2013:

10 en 17 juni 20.25 uur Ned. 2
NCRV Dokument ADHD


drukke kinderen of drukke samenleving?In 2005 gebruikten 70.000 Nederlanders medicatie tegen ADHD, vorig jaar waren dat er 220.000, een stijging van ruim 300%. Steeds meer ouders laten hun kind behandelen voor ADHD. Is het een modegrill of een noodzakelijke diagnose? De Dokument documentaire ADHD volgt twee gezinnen met ADHD kinderen.
De 12 jarige Tiffany is druk en kan zich nauwelijks concentreren. Haar schoolprestaties lopen achteruit, en de school trekt aan de bel. Haar ouders zijn bang dat Tiffany een slechte Cito-toets maakt, en melden haar aan bij het Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie, De ADHD-poli. Tiffany krijgt de diagnose ADHD en gaat Ritalin slikken.


De ouders van de achtjarige Yoram vinden hun zoon druk en onsamenhangend. Ze melden hun zoon aan bij het Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie. ‘Om de problemen voor te zijn’. Yoram wordt getest, de diagnose is een lichte vorm van ADHD. Hij hoeft geen medicijnen te slikken. De ouders krijgen tips om meer structuur te brengen in het leven thuis. Het documentaire tweeluik ADHD is geregisseerd door Marlou van den Berge en geproduceerd door Paul de Bont Producties.

Meer informatie op www.adhd.nl

2012:

Het België van ...België, ons buurland, geografisch zo dichtbij, waar we historisch en in taal zo sterk mee verbonden zijn – en toch is het ons totaal vreemd. Het land zit in een verlammende en bestuurlijke impasse. Maar ondertussen bloeit het creatieve talent. Wat is er toch aan de hand bij onze zuiderburen ?
Vijf reisleiders in eigen land gaan in verbijstering op zoek naar hun België. In de serie ‘Het België van’ tonen David van Reybrouck, Annelies Verbeke, Daan, Laurence Vielle en Christophe Deborsu op persoonkijk wijze ons hun absurde, onbegrijpelijke en heerlijke vaderland.

Samen met programmamaker Djoeke Veeninga ontwikkelen we deze serie voor de VPRO.
Uitzending: Eerste aflevering: 9 september 2012